ATT VARA MEDLEM
Som medlem och delägare av hamnen har du både rättigheter och skyldigheter gentemot Sällskapet.
Det innebär bland annat att
· du har rätt att deltaga i medlemsmöten där du kan framföra dina synpunkter och lägga fram förslag.
· du kan deltaga i Sällskapets trivselsammankomster som Trivselkommittén arrangerar
· du kan utnyttja hamnens faciliteter och mot depositionsavgift kvittera ut nyckel till klubbstugan mm.
· du får försäkra din båt i Svenska Sjö, båtorganisationernas egen försäkring.
Du har även vissa skyldigheter mot Sällskapet och mot dig själv som delägare i hamnen, såsom
· att utföra de arbetstimmar som årsmötet beslutar, alternativt betala fastställd avgift.
· att informera om eller direkt åtgärda de fel och brister som kan uppkomma i hamnen.
· att fullgöra vaktplikten. Jag vaktar din båt och litar på att du vaktar min båt.
· att betala avgifter punktligt och i övrigt följa fastställda regler och beslut.
· att via anslagstavla och Internet hålla dig informerad om datum för arbetskvällar och andra aktiviteter.
ARBETSKVÄLLAR
NBS arrangerar årligen 3 arbetstillfällen, två kvällar på våren och en dag på hösten efter sista upptagning. Datum fastställes vid årsmötet. Vid varje arbetstillfälle antecknar du dig på en lista som kvittens på att du fullgjort antal timmar.
Arbetsplikten kan även fullgöras genom att en arbetsuppgift utföres vid annat tillfälle. Sådana arbetsuppgifter fördelas av styrelsen (arbetschefen). Har du själv förslag på arbetsuppgifter som du kan utföra utanför de arrangerade arbetstillfällena så ta då kontakt med arbetschef.
Alla medlemmar (med brygg- eller vinterplats) skall utföra minst det antal som styrelsen bestämmer arbete per år. (2020 16 timmar)
AVGIFTSTYPER
- Inträdesavgift engångsavgift
- Medlemsavgift årlig
- Båtplats (brygg-) avgift årlig
- Vinterplatsavgift årlig
- Sommarplats, ej sjösatt båt årlig
- Kranlyft per tillfälle
- Extra avgift till kranförare per tillfälle utom ordinarie dag
- Arbetsavgift per utebliven timme
- Vaktavgift per ej fullgjord vaktplikt
- Hyra av nyckel engångsavgift
BÅTVAGNAR/-VAGGOR
Båtvagn/-vagga skall hållas i gott skick för att ej vålla skada på person eller annan båt vid hanterandet. Hamnkaptenen kan vägra landtransport vid sjösättning och upptagning om utrustningen bedöms vara i för dåligt skick. Märk ditt uppställningsmaterial med ditt namn och telefonnummer.
För att underlätta vis sjösättning och upptagning skall du:
- märka på båten var stroppar ska läggas
- märka på vagnen/vaggan var kölen skall placeras
Allt täckningsmaterial skall tas om hand före 2:a arbetsdagen på våren. Lämpligen ”paketeras” materialet och läggs på båtvagnen/-vaggan.
Allt som ligger omärkt och löst kan komma att kastas bort.
FÖRENINGSFLAGGA
Att föra föreningsflagg är en trevlig tradition. Speciellt i främmande hamnar är det roligt att kunna känna igen en båt från den egna båtklubben. Den materialansvarige inom NBS säljer föreningsflagga. Kontakta styrelsen om du är osäker på vem det är
INSATS
Varje innehavare av båtplats betalar räntefritt en insats till Sällskapet. Insatsen är för närvarande 5 000 kr. Som båt-platsbevis erhåller medlemmen ett skuldebrev från NBS då insats betalts. Då medlem säger upp sin båtplats återbetalas insatsen då skuldebrevet återlämnas Se rutin utträde för detaljer.
SJÖSÄTTNING OCH UPPTAGNING AV BÅTAR
Vid vårmötet beslutas om datum för sjösättning och upptagning. Vanligtvis två lördagar för sjösättning och tre för upptagning. Efter sista upptagningsdagen vintras kranen in. Inga ytterligare lyft görs därefter.
Vid de gemensamma tillfällena finns kranförare på plats, och kranbryggan är bemannad med personal som ombesörjer stroppning av båten. Även traktor/truck finns på plats. Då du anländer till hamnen betalar du kran- och ev. traktoravgift i klubbstugan samt erhåller ett turnummer som du fäster på båt eller båtvagn. Båtarna betjänas sedan efter denna turordning
TRIVSELKOMMITTÉN
Inom NBS väljs en trivselkommitté med uppgift att arrangera trivselaktiviteter och svara för förplägnad vid medlemsmöten och vid vissa arbetstillfällen. En del av medlemsavgiften avsätts till kommitténs verksamhet. Hur mycket, beslutas av årsmötet. Kommittén består av fyra par, varje par väljs på två år. Baggviksträffen och båtsista på Mjältön har de senaste åren varit stående inslag på programmet. Att delta i trivselkommittén är ett bra sätt att lära känna Sällskapets medlemmar. Dessutom brukar kommittén själva ha en hel del trevliga aktiviteter inför arrangemangen. Om du är intresserad av att arbeta inom trivselkommittén så kan du kontakta styrelsen eller valnämnd.
UPPTAGNING AV BOMMAR
Vid höstens arbetsdag, normalt en vecka efter sista upptagning, tas bryggbommarna och landgångarna bort. Dessutom släpps bryggorna ut från land, detta för att vinterisen ej skall skada bryggor och bommar.
Om du vid detta tillfälle har din båt kvar i vattnet är det ditt ansvar att bommarna tas bort då du senare tar upp din båt.
Ta bort dina förtöjningsrep från bommarna.
Fastfrusna rep kan dra ned/sönder bommarna i vattnet vid islossning, kvarlämnade tampar tas bort/kapas därför.
Det är den som hyr platsen för att ansvarar för att ta bort dessa om man vill ha dem intakta.